Gezien & Gelezen Mindstyle & Lifestyle

Dementie: Philip Scheltens wil medicijn tegen Alzheimer in 2020

3 februari 2017
Philip Scheltens wil dementie genezen

dementie: iedereen krijgt ermee te maken

Dementie. Op onze leeftijd, als 50plusmeisjes, hebben we bijna allemaal te maken met dementerende ouders, vrienden of zelfs partners.

Of anders heb je wel vriendinnen die volop aan het mantelzorgen zijn bij hun dementerende ouders. Of je leest de columns die Hugo Borst in het AD schrijft over zijn dementerende moeder. Of je gaat binnenkort de documentaire ‘Het Doet Zo Zeer’ van Heleen van Royen zien. Een jaar lang filmde ze haar moeder, bij wie Alzheimer is geconstateerd. De docu ging afgelopen zaterdag 28 januari 2017 in première op het IFFR, het internationale filmfestival in Rotterdam en is vanaf 23 februari in de bioscoop te zien.

mijn moeder was ook dement

mijn moeder toen ze beginnend dement was

Met mijn moeder in Rome. Ze is dan licht dementerend.

Mijn moeder was ook dement de laatste jaren van haar leven. Ze stierf op 14 augustus 2014 en is 89 jaar geworden.

Ze zat in een geweldig verpleeghuis, maar het verdriet om het  aftakelingsproces was er niet minder om. Wij, als familie, stonden erbij en keken ernaar. We deden alles wat we konden om haar nog zoveel mogelijk leuke momenten te bezorgen.

Ze kon al langer niet meer praten en uiteindelijk werden ook de andere manieren van communiceren steeds minder. Toch was het overduidelijk dat ze niet gelukkig was. Ze was opstandig en huilde veel. Vooral bij mij, haar enige dochter. Zodra ze me zag, begon ze hartverscheurend te huilen. Haar tranen drupten op de grond. Als een kind nam ik haar dan in mijn armen.

word ik ook dement?

Onze generatie is de eerste die geconfronteerd wordt met de impact van dementie. Wij maken mee hoe die rotziekte de laatste jaren van iemands leven kan vergallen en van de familie eromheen.

Je wordt er niet vrolijk van als je eraan denkt, dat het jou ook kan overkomen.

Boven de 65 jaar is de kans op Alzheimer 10%, boven de 80 is dat gestegen tot 35%. Alzheimer is niet de enige, maar wel de belangrijkste veroorzaker van dementie.

dementie beheersbaar en behandelbaar in 2020

Vandaar dat ik zo blij was, toen ik het interview met Philip Scheltens las in de NRC van afgelopen weekeinde 28 & 29 januari 2017.

“Ik wil Alzheimer genezen”

zegt deze hoogleraar neurologie en Alzheimerspecialist. Hij is nu 59 jaar en wil voor zijn pensioen in 2020 medicijnen hebben gevonden die Alzheimer bestrijden.

Hij zegt:

“Dementie is geen normaal aspect van veroudering. Alzheimer is een ziekte. Net als kanker of aids.”

In de nabije toekomst is het te behandelen.

“Behandeling is niet gericht op langer leven. Je wordt net zo oud, maar beter. Zonder de ziekte die je laatste jaren verpest. En die van je omgeving.”

zelf investeren in je gezondheid

Ik ben nu 58, dus mocht ik over een paar jaren aan Alzheimer gaan lijden, dan komt het misschien niet zo ver dat ik helemaal van het pad af raak en in een verpleeghuis terecht kom. Hoe fijn zou dat zijn!

Ondertussen kan ik ook zelf aan de slag.

De hoogleraar zegt hierover:

“Tussen de 50 en 60 jaar moet je investeren in je gezondheid”

the big seven

Hoe?

Met The Big Seven:

  1. geen overgewicht
  2. niet roken
  3. niet te veel alcohol
  4. laag cholesterol
  5. gezond eten
  6. bewegen
  7. blijven leren

Gaan we doen, Philip Scheltens!

 

 

Andere interessante posts

Geen Reacties

Laat een reactie achter