Gezien & Gelezen Mindstyle & Lifestyle

50plusmeisje model in ‘Inspiration’ van de Bijenkorf

14 september 2015

mooi 50plusmeisje model in ‘Inspiration’

Eerder dit jaar schreef ik over het Magazine ‘Inspiration’ van de Bijenkorf en waarom dat zo weinig afgestemd is op 50plusmeisjes. Dat er wel mannelijke modellen van een zekere leeftijd in het blad figureren (Hans Kemmink van het voormalige Puck & Hans en acteur Jeff Bridges). Maar  dat er in het hele magazine geen enkel vrouwelijk model van boven de 20 te bekennen is (Inspiration ook voor 50plusmeisjes).

“En dat terwijl de doorsnee twintiger het Bijenkorf-assortiment never nooit niet kan betalen en je je als 50plusmeisje IRL in de Bijenkorf meteen thuis voelt. Unter freundinnen, zal ik maar zeggen.”

Ik eindigde met een advies aan directeur marketing Robert Bohemen:

“Maak een Inspiration voor 50plusmeisjes. Succes gegarandeerd, daar ben ik van overtuigd!”

Wat schetste mijn verbazing toen de nieuwe ‘Inspiration’ op de mat viel en ik daarin niet alleen een prachtig mannelijk model van boven de 50 zag, maar ook een idem van het vrouwelijk geslacht.  Compleet met lange loshangende grijze haren!

Chapeau!

50plusmeisje model in Bijenkorf Magazine 'Inspiration'

Bijenkorf Magazine ‘Inspiration’. Thema ‘Identity’

Dat komt zeker niet door mijn blog. Zo invloedrijk ben ik niet. Maar stiekem voelt het toch een beetje zo. Alsof ik een bijdrage heb geleverd aan het opeisen van de rechtmatige aanwezigheid van 50plusmeisjes in modebladen.

Dat steeds vaker 50plusmeisjes als modemodel opduiken is natuurlijk te danken aan het feit dat we zo’n interessante doelgroep zijn. Iedere marketeer weet dat “de groep 50-plus” maar liefst 80 procent van het totale Nederlandse vermogen in handen heeft. En dat die groep ook nog eens veel makkelijker geld uitgeeft dan op jongere leeftijd.

In mijn eigen omgeving hebben de meeste van mijn 50plus vriendinnen een redelijk tot goed gevulde beurs. Ze zijn more than willing hun geld uit te geven aan stijlvolle kleding. Kleding is immers een belangrijke tool om er zo lang mogelijk zo goed mogelijk uit te blijven zien.

en ja, we zijn met velen

Anno 2015 is in veel gemeenten de helft van de bevolking de 50 gepasseerd. In 2019 zal dat voor heel Nederland gelden. Volgens het CBS is in 2019 de helft van de volwassenen 50-plusser; één op de twee! Van de bijna 14 miljoen volwassenen die er dan in Nederland wonen, zijn er dan maar liefst 7 miljoen ouder dan 50 jaar.

we weten wat we willen

Op internet vond ik diverse onderzoeken naar de 50-plus consument. Daarin las ik o.a. dat wij  heel precies weten wat we willen van reclame.

 1. geen bla bla, zeg gewoon wat het is
 2. toon herkenbare situaties en echte mensen; mensen met buikjes en rimpels
 3. hou het begrijpelijk
 4. gebruik humor

Met de nodige zelfspot las is dat 50-plussers zich niet aangesproken voelen door reclames waarin mensen van dezelfde leeftijd acteren. Wij herkennen ons daar niet in, omdat we ons 10 tot 15 jaar jonger voelen dan we in werkelijkheid zijn (10 tot 15 jaar maar!)

Hoe grappig is dat. En hoe herkenbaar.

Ik zit redelijk vaak op een terrasje. Onder het genot van een dubbele espresso of wijntje observeer ik met veel interesse de voorbijgangers. Speciale aandacht heb ik voor aantrekkelijke vrouwen van mijn leeftijd. Ik probeer te ontdekken wat hen aantrekkelijk maakt. Waarom zien ze er goed uit, beter dan de meeste andere leeftijdgenoten? En ja, nu ik met mijn neus op de feiten ben gedrukt, realiseer ik me dat ik dan meestal kijk naar vrouwen van een jaar of 45-50. Een jaar of tien jonger dus dan de 57 jaar die ik ben.

geen homogene groep

Nu moeten we zeker niet alle 50plussers over een kam scheren. Senioren vormen een allesbehalve homogene groep. Blijkens onderzoek van Bindinc Kenniscentrum (voorheen het 50+Expertisecentrum) en bureau Veldkamp (TNO/NIPO) valt de groep uiteen in vijf subgroepen. Iedere subgroep heeft een  andere levenshouding, een ander besteedbaar inkomen en dus ook een ander leef- en bestedingspatroon. En wat hebben die marketeers toch leuke subgroep namen verzonnen:

 1. de vrijgevochten voorlopers
 2. de jongere ruimdenkers
 3. de stoere prijsbewusten
 4. de behoudende zorgzamen
 5. de oudere afwachtenden

Bij groep 1. was een heel belangrijke opmerking toegevoegd:

“Bestaat momenteel uit zo’n 1,2 miljoen commercieel heel interessante consumenten!”

we nemen het heft weer in eigen handen

De onderzoeken benoemen natuurlijk ook verschillen tussen 50plus mannen en 50plus vrouwen. Zo schijnt voor ons, 50plusmeisjes, zelfontplooiing erg belangrijk te zijn.

“Nadat ze zich een bepaalde levensperiode hebben weggecijferd voor man en kinderen, nemen ze het heft weer in eigen handen. Ze pakken hobby’s op, volgen opleidingen en verwennen zichzelf met mooie en luxe spullen.”

Ik pas precies in dat profiel. Over het hernieuwde gevoel van vrijheid blijheid nu ik ouder ben, schreef ik al eerder (50plusmeisje ontdekt opnieuw vrijheid blijheid).

En ja, ik ben dol op mooie en luxe spullen. Vandaar dat ik die Bijenkorf magazines en andere modebladen steevast met interesse doorblader.

verlangen naar een 10 kilo lichtere versie van mezelf

Tijdloos model Linda Spierings. Een 50plusmeisje van 57.

Een 50plusmeisje van 57. Linda Spierings in NRC de Luxe, september 2015

Zo is het voor mij altijd een feestje als er weer een DeLUXE Magazine van de NRC in de bus valt met een modeontwerp(st)er als gastredacteur. In het meest recente nummer van september 2015 was dit Veronique Branquinho. Daarin prijken maar liefst vier paginagrote foto’s met “tijdloos model” Linda Spierings, die inmiddels 56 jaar is. Hiep hiep hoera! Wat ziet zij er geweldig uit (oeps….bijna had ik opgeschreven: wat ziet zij er NOG geweldig uit). Naturel, elegant en inderdaad “tijdloos”. 

Haar beeltenis doet mij verlangen naar een 10 kilo lichtere versie van mezelf. Ik neem me voor om nu echt eens serieus te gaan lijnen. Ook daarin pas ik naadloos in de doelgroep waartoe ik behoor als ik de marketeers mag geloven; 50plusmeisjes zijn nl. ook gretige afnemers van afslankproducten.

Maar daarover een andere keer….

 

Andere interessante posts

2 Reacties

 • Reply Tony 5 oktober 2015 at 21:58

  leuke post!

 • Laat een reactie achter