Gezien & Gelezen Mindstyle & Lifestyle

Afvallen na je 50ste. Verlangen naar slanker.

13 oktober 2015
Afvallen

afvallen en overal zwangere vrouwen

“verlangen naar een 10 kilo lichtere versie van mezelf”

Met deze zin eindigde ik mijn vorige post.

Dat verlangen is niet weggeëbd, maar integendeel juist gevoed door allerlei artikelen over afvallen in kranten en tijdschriften en door reclameteksten in winkels en abri’s.

Het is geen toeval dat mijn oog daarop valt. Ik doe een beetje aan de lijn en dan zie je dat. Toen ik zwanger wilde worden, zag ik ook overal waar ik keek zwangere vrouwen.

images

paleo dieet volgens Tim Noakes

Zaterdag 26 september stond er een groot interview in de Volkskrant met bewegingswetenschapper Tim Noakes (Koolhydraatloos dieet. Interview met Tim Noakes).

“Hij geloofde 33 jaar lang dat vet slecht is voor het lichaam en dat koolhydraten gezond zijn. Nu is de Zuid-Afrikaanse bewegingswetenschapper Tim Noakes bekeerd en propageert hij fanatiek het koolhydraatloze en vetrijke dieet.”

Noakes schaart zich daarmee in de groep van de paleo-dieet-goeroes. Ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet genoemd, omdat het is gebaseerd op de (veronderstelde) voeding van onze voorouders in het paleolithicum zo’n miljoen jaar geleden.

Het aanbevolen dieet bestaat uit fruit, wortels, noten, vis, gevogelte en vlees van dieren die zich voeden met gras.

Noakes zegt in het interview dat hij eerst niet in een koolhydraatloos dieet geloofde, maar ‘bekeerd’ werd toen hij het een tijdje uitprobeerde.

“Ik wilde afvallen, dus ik ging het stiekem proberen. Al na een aantal dagen begon ik me beter te voelen. Ik heb het een jaar lang voor me gehouden. Mensen zagen natuurlijk wel dat ik afviel, maar ze wisten niet wat ik er precies voor deed.”

Paleo-featured-image-2

Een dergelijke zin triggert natuurlijk enorm als je af wilt vallen. Even googelen dan maar op paleo dieet. En wat lees ik dan:  je mag nulkommanul granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën nuttigen. Ja, zonder brood, pasta of aardappels op het menu lukt dat afvallen wel. Zo kan ik het ook.

dat is lachen

Voor bekeerlingen is paleo-dieten echter niet op de eerste plaats een manier om af te vallen, maar een manier van leven, lees ik op internet.

Alleen aan mijn bureautje (ik schrijf nog op een desktop computer), schiet ik dan toch behoorlijk in de lach.

Dan zie ik die oermens voor me. Die haalden hun 10.000 stappen per dag wel (volgens weer andere gezondheidsgoeroes begint een gezonde, actieve leefstijl bij 10.000 stappen per dag). Ze waren de hele dag super actief. De mannen waren op jacht en de vrouwen zullen ook niet met een tijdschrift op de bank hebben gezeten.

Ook aan een gezonde nachtrust zal het ze niet hebben ontbroken. Het was met de kippen op stok en wakker worden zodra het licht werd.

10.000 stappen per dag en een gezonde nachtrust

Als we ons dat heden ten dage zouden kunnen veroorloven -meer dan 10.000 stappen per dag en een gezonde nachtrust- dan kwamen we een heel eind met het uitbannen van welvaartziektes als diabetes type 2, burn-out en obesitas. Maar dat krijgen we niet voor elkaar tegenwoordig. Daar hebben we geen tijd voor. Mijn werk vereist dat ik een groot aantal uren per dag aan de computer gekluisterd zit. Of ik ben onderweg in auto of trein. Tuurlijk kan ik tijdens de pauze (als ik die al neem) een wandelingetje maken i.p.v. in de kantine iets snacken, tuurlijk kan ik staand vergaderen, tuurlijk zou ik na het eten standaard een uurtje kunnen gaan lopen. Soms doe ik dat ook (goed hè). Maar in tegenstelling tot de oermens zijn al deze opties voor mij anno 2015 een keuze en geen noodzaak.

discipline en kracht

Het ontbreek mij -een over het algemeen meer dan gemiddeld gedisciplineerd vrouwmens-  aan discipline.

En het ontbreekt mij ook aan de kracht om allerlei lekkere verleidingen te laten staan. Hoewel, op de keper beschouwt leef en eet ik gezond. Altijd alles volkoren, altijd alles mager, weinig zout, geen suiker in koffie of thee, heel veel fruit en groenten. Het kost me niet veel moeite om ’s ochtends een kwartiertje eerder op te staan om een gezonde smoothie te maken met vruchten en havermout. Bijna elke dag kook ik met verse ingrediënten. Regelmatig zelfs uit eigen moestuin. Altijd neem ik de trap, nooit de lift en dan sport ik ook nog een aantal keren per week.

bmi en buikvet

Dan nog ben ik te zwaar. 70 kilo bij een lengte van 1.66 m. Dat komt neer op een BMI (Body Mass Index) van 25.4.

Als ik dat bereken met de daarvoor bestemde tool op de website van het Voedingscentrum BMI meten dan verschijnt onderstaande alarmerende tekst:

“Je bent te zwaar voor je lengte. Met een lager, gezond gewicht heb je een kleinere kans op bepaalde ziekten. Zorg er in ieder geval voor dat je niet verder aankomt en probeer iets af te vallen. Het Voedingscentrum helpt je om gezond af te vallen in 3 fases. Heb je daarnaast te veel buikvet?. Dan is het extra belangrijk om af te vallen want met een grote buikomvang is je risico op bepaalde ziekten verhoogd. Aanpassing van je eetgewoonten is nu een belangrijke stap. Neem contact op met de diëtist of huisarts. Zij helpen je hierbij.”

Te veel buikvet heb ik ook. Juist daar wil ik zo graag vanaf.

gewoon een beetje minder

Maar “contact opnemen met de diëtist of huisarts” gaat me toch te ver.

Ik ga eerst maar eens zelf proberen om “iets” af te vallen. Ik heb niet mijn hele leven lang moeten lijnen, zoals sommige van mijn vriendinnen. Als het al ‘moest’ dan ging het om hooguit een paar kilo.

In de afgelopen jaren is mijn gewicht beetje bij beetje opgelopen. Ook nu zou ik weer een paar kilo moeten afvallen. Maar waar de kilo’s er vroeger bij relatief minimale inspanning snel afvlogen, gaat dat na mijn 50ste een stuk minder makkelijk.

Ik besef natuurlijk heel goed dat het verlangen naar “een 10 kilo lichtere versie van mezelf” niet realistisch is. Diep down weet ik natuurlijk best dat die tijd niet meer terugkomt; 5 kilo lichter zou ‘heaven’ zijn; 3 kilo zou ik zonder veel moeite moeten kunnen halen. Ook met dit 50plus lichaam.

Dan zit ik meteen ook met mijn BMI weer in de veilige zone.

Hoe ga ik dat aanpakken? In ieder geval niet met crashdiëten bestaande uit drie drankjes per dag. I have been there.

Nee, ik moet natuurlijk allereerst de wijntjes laten staan. Elke dag twee glazen wijn is elke dag 200 calorieën.

Minder uit eten gaan zal ook helpen, want dan ga ik altijd voor de bijl met frites.

En ja, toch ook door de inname van koolhydraten te verminderen. Minder pasta, rijst, aardappelen en brood.

Voor mij geen rigoureus paleo dieet, maar misschien wel een aantal koolhydraatloze recepten downloaden op paleo-sites.

En verder gewoon een beetje minder van alles.

Of dat genoeg is? De tijd zal het leren. Zo niet, dan moet ik overschakelen op plan B.

Andere interessante posts

1 Reactie

  • Reply Barbara 9 februari 2016 at 13:02

    Moeilijk he, afvallen. Maar vooral om het vet eraf te houden! Je eet heel mager zeg je, maar komt toch steeds aan. Zou je niet iets anders proberen? Doe eens gek, probeer eens een maand om niet meer mager te eten, maar juist alles volvet en daarvoor in de plaats het brood, suiker, aardappelen, rijst, pasta en alle bewerkte voedingsmiddelen met tarwe te laten staan. Het kan geen kwaad want koolhydraten zijn geen essentiële voedingsstof en in een willekeurige groente zitten meer vitaminen en mineralen dan in brood. Zoek het maar op. Eet gewoon evenveel calorieen als je deed toen je nog wel brood at, dan zal je zien dat je toch gaat afvallen. Maar belangrijker: je gaat je (na een week) heerlijk energiek voelen en je wil zelfs sprintjes trekken om je energie kwijt te kunnen! Ik wens je van harte toe dat je deze ontdekking doet. Baat het niet, dan schaadt het niet om het te proberen, toch? Groetjes!

  • Laat een reactie achter