Gegeten & Gedronken Mindstyle & Lifestyle

Moestuin. Jetta Klijnsma en mijn slakken.

3 november 2014
slijmende slakken
in een graf van zout
matineuze moestuin klus

slak in moestuin              slak in moestuin     slak in moestuin   slak in moestuin

images

Al weer een paar jaar heb ik een moestuin en dit jaar had ik alle tijd om te experimenteren en daar de vruchten van te plukken. Enige domper was de uitspraak van Jetta Klijnsma van afgelopen juni. Wat voelde ik me toen een enorme muts met mijn moestuin.

Jetta Klijnsma, onze 57 jarige staatssecretaris van Sociale Zaken, had me daar toch een fantastische oplossing bedacht om de pensioenderving te compenseren: „Neem een moestuin” zei ze.

Volgens haar een prima oudedagsvoorziening: je hoeft je niet langer blauw te betalen in de supermarkt met je kleine pensioentje. En tegelijkertijd draagt het bij aan een gezonde levensstijl. Je eet niet alleen onbespoten biologisch geteelde groenten en fruit, maar je bent ook lekker in beweging in zo’n tuintje. Bukken en weer opstaan bij het zaaien, onkruid wieden en oogsten. Schoffelen en harken. Met de kliko heen en weer voor de afvoer van het groenafval.

moestuinbak op poten    moestuinbak op poten

Word je zo krakkemikkig dat het werken in de moestuin je niet meer zo goed afgaat, stap dan over op verhoogde bakken. Daarmee is het ook met stramme ledematen comfortabel op stahoogte tuinieren.

Wat wil een mens, oud van dagen en met een klein pensioentje nog meer?

Bovendien heeft die categorie landgenoten tijd zat, ja toch?

Bezigheden buitenshuis hebbende

Het lijkt erop dat mevrouw Klijnsma de connectie met vieve gepensioneerden is kwijtgeraakt door haar bbh (bezigheden buitenshuis hebbende). Anders zou ze toch ondervinden dat er met die groep geen afspraak te maken valt, zo druk hebben ze het met van alles en nog wat. Hun eerstvolgende mogelijkheid in de agenda is standaard drie maanden verder.

En met de trein gaat ze zeker ook niet. In ieder geval niet tijdens de daluren. Dan zou ze ervaren dat de treincoupé’s vol zitten met dagjes-pensionado’s. Liever nog gaan onze 65-plussers verder van huis. Verblijven ze in zonniger oorden als het in Nederland winter is. Ontdekken ze nieuwe landen en steden.

moestuin, Jetta Klijnsm, slakken

ze zit toch wel bij Max

 Maarten ’t Hart

maartens-moestuin-still-2

De meesten zijn ook Maarten ’t Hart niet, die het gelukkigst is binnen een cirkel van een paar kilometer rondom zijn woonhuis en die ook nog eens verstand heeft van tuinieren.

Een moestuin hoeft echt geen dagelijkse aandacht, maar te vaak of voor langere tijd afwezig zijn is niet bevorderlijk voor het grootbrengen van groenten en fruit. In warme periodes een paar dagen geen water geven is funest. Niet iedereen heeft thuisblijvende buren, die willig zijn om de moestuin te bewateren als de eigenaar een paar dagen of weken op reis is.

Dat onkruid ach, dat kan wel een tijdje, en die slakken, dat is nog tot daaraantoe. Maar op tijd water geven, dat is echt essentieel.

Alle gekheid op een stokje en los van „kweek een pompoen voor uw pensioen”; „moestuinsocialisme” en „daar tuinen wij niet in Jetta”: een moestuin is echt geweldig!

Slakken

Ik ben in het gelukkige bezit van een grote tuin midden in Den Haag. Door de keukendeur wandel ik zo ‚mijn terrein’ op. Nog in pyjama ga ik op vochtige vroege ochtenden op slakkenjacht. Dan zijn de slakken uit hun schuilplaatsen gekomen en kruipen ze over de paden. Ik stop ze in wat ik noem ‘het slakkengraf’: een leeg melkpak met daarin een flinke laag zout. Met een stokje schuif ik de naaktslak in zijn/haar ‚kist’.

Slakken met een huisje raap ik met de hand op. Behalve de hele jonge. Hun huisje is teer en kwetsbaar. Hoe voorzichtig ik ook ben, toch breekt steevast het slakkenhuis tussen mijn vingers en heb ik het jonge malse slakje beet. Dan is het snel terug naar de keuken om het slijmerige goedje af te spoelen. Ook qua efficiëntie zit ik daar niet op te wachten. Stel ik knijp een slakje dood terwijl ik mij achter in de tuin bevind. Dan moet ik toch al gauw zo’n 36 m. heen en weer lopen.

Overigens, ik probeer er niet in te kijken, in dat slakkengraf. Te smerig voor woorden al die in zout opgeloste ’escargots’. Zodra er weer een leeg melkpak beschikbaar komt, niet ik het gebruikte pak dicht en donder ik het meteen in de vuilnisbak.

slak in moestuin

slak op weg naar zijn graf

Naaktslakken maken je het vangen erg gemakkelijk. Als ik ze met het stokje aanraak rollen ze zich op. Zelfs de grootste naaktslak wordt dan een compact wezen dat zich gladjes het melkpak in laat schuiven.

slak in moestuin

naaktslak rolt zich op bij aanraking

Volgend jaar ga ik het toch anders doen. Dan ga ik mijn slakken bestrijden met bier. Dat is veel slakvriendelijker dan zout.

Weetje

Wereldwijd zijn er zo’n 60.000 tot 75.000 verschillende soorten slakken; huisjesslakken en naaktslakken. Slakken hebben een gespierde voet waarmee ze zich verplaatsen. De twee ogen zitten op steeltjes met daaronder tastorganen. Slakken zijn hermafrodiet. Elke slak kan een vrouwelijke of een mannelijke vorm aannemen tijdens de paring. Gemiddeld legt een slak 500 eitjes. De ontwikkeling tot volwassen slak duurt twee maanden. Een naaktslak kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert, maar strenge vorst overleven ze niet. De tong van de slak is een soort rasp met kleine hoornen tandjes erop. Zij raspen hun voedsel in plaats van het af te bijten wat verklaart dat gaten in bladeren vaak rafelig ogen en de nerven van een blad meestal nog in tact zijn.

slak in moestuin

 

Gedicht ‘Richting horizon’

richting horizon

een poes volgt traag
het zilveren spoor
op het pad in mijn tuin
en doet haar behoefte

achter in mijn beeld
slaan vogels hun vleugels
uit op de vlucht

nat geregend
neigen annabelle’s bollen
schaamtevol neerwaarts

mijn blote voeten
dauwtrappen door het gras
het hek door
richting horizon

Links

http://www.vpro.nl/kijk/maartens-moestuin.html

http://www.makkelijkemoestuin.nl/bak-voor-je-moestuin

Andere interessante posts

Geen Reacties

Laat een reactie achter