50plus fashionista

Herfstige outfit met vintage Betty Barclay jasje en haarband.

1 oktober 2017
vintage jasje Betty Barclay

vintage Betty Barclay jasje met een scala aan kleuren

Mijn vintage Betty Barclay jasje, een gouden haarband en gouden sieraden. Dat is wat ik graag draag deze herfstige dagen. Bij warm weer met een topje eronder. Als het wat kouder is, combineer ik het jasje met een shirtje met lange mouwen of een coltruitje.

haarband bij vintage Betty Barclay jasje

een haarband: dé oplossing voor een bad hair day

Dat ziet er best chic uit, zo’n jasje. Daar horen met zorg gecoiffeerde haartjes bij. Maar vandaag heb ik helemaal geen zin om mijn haar te ‘doen’.

What to do? Ik besluit om te gaan experimenteren met sjaaltjes en haarbanden.

Daartoe geïnspireerd door ‘the stylishwoman’. Ofwel Sharryn uit Melbourne. Ze is een

“Australian stylist helping women of all ages to dress for their body shape and find their own personal style”.

Ze is te vinden op Facebook en op Instagram. Erg leerzaam is haar video, waarop ze uitlegt hoe ze een dubbele headscarf knoopt.

Ik heb best veel sjaaltjes en haarbanden. Een aantal ervan is er nog van mijn mijn moeder geweest. Uit de tijd dat Nederlandse huisvrouwen nog hoofddoekjes droegen op winderige dagen. Na haar dood kon ik het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te gooien. Nu komt mijn verzamelwoede reuze goed van pas.

sjaaltjes geordend volgens de Marie Kondo methode

overzicht met hulp van Marie Kondo

Een paar maanden geleden heb ik mijn huis opgeruimd en mijn kleding geordend volgens de methode van Marie Kondo. Nooit van gehoord? Het is een opruimgoeroe uit Japan. Door haar ben ik mijn kleding op een andere manier gaan opvouwen en ordenen. Niet op elkaar, maar achter elkaar. Kijk eens wat een perfect overzicht ik nu heb van mijn collectie sjaaltjes! Meer weten over de Marie Kondo methode, kijk dan op haar officiële website. Of google haar naam. Dan krijg je ook veel Nederlandse hits. Genoeg om je te kunnen verdiepen in haar opruim filosofie.

een haarband of sjaaltje kiezen

Hoe overzichtelijk wil je het hebben! Ik hou het kledingstuk dat ik wil gaan dragen naast het rijtje en kies zo de juiste kleur sjaal/band. In het afstemmen van kleuren ben ik behoorlijk precies. De kleur van mijn oogschaduw, schoenen, lipstick etc. moet matchen met jurk, broek, t-shirt of trui. Aangezien ik graag kleurrijke kleding draag, kan ik volop variëren.

Tot mijn verrassing vind ik in mijn eigen bijna vergeten ‘collectie’ een prachtige bijpassende gouden haarband bij mijn vintage Betty Barclay jasje.

vintage Betty Barclay jasje

Betty Barclay

Het merk Betty Barclay bestaat nog steeds. Ik heb ook meer recente stukken van ‘haar’ in mijn kast hangen. Over het algemeen is het een beetje tuttige kleding, maar soms kan je je gewoon een beetje tuttig voelen. En…de pasvorm is uitstekend. Tot op de dag van vandaag kom je in de Betty Barclay collectie jasjes tegen, zoals mijn vintage exemplaar. Check maar op de Betty Barclay website.

In de huidige collectie ontbreken de prominente jaren 80 schoudervullingen. De belijning is daardoor veel minder hoekig. Maar wie weet verandert dat binnenkort, want  schoudervullingen zijn juist dit seizoen terug van weggeweest. Eigenlijk ben ik dus heel ‘hip’ met dit jasje. 🙂

vintage Betty Barclay jasje

vind ik een ronde hals eigelijk wel leuk?

Ik heb altijd wat moeite met een ronde hals. Waarom weet ik eigenlijk niet. Te gewend aan jasjes met revers misschien? Het jasje helemaal dichtknopen tot en met de bovenste knoop: dat staat echt té tuttig. Open laten dan maar? Maar door de zware knoop valt de hals steeds open. Ik heb de neiging het steeds weer rechtop te zetten. Onzin natuurljk, dat moet ik gewoon niet doen. Zo’n opengevallen kraagje geeft juist een nonchalante ‘slordige’ twist aan de chique uitstraling.

Tja, wat een gedoe, zo op een doordeweekse herfstdag. 🙂

Bij mijn vintage Betty Barclay jasje met veel goudtinten en mijn gouden haarband, draag ik natuurlijk gouden sieraden. Mijn oorbellen zijn klassiekers, die ik sowieso bijna dagelijks draag. Het zijn kleine, dikke creolen. Je hebt ook van die hele grote (dunne) creolen. Die draag ik nooit. Die vind ik ontzettend ordi. Terwijl deze kleine exemplaren juist een tegenovergesteld chique effect sorteren.

Ook de ketting is uitermate klassiek. Het is een zgn. jasseron schakelketting. Iedere vrouw zou een jasseron ketting in haar basiscollectie moeten hebben. Liefst natuurlijk van goud, maar dat is behoorlijk kostbaar. Ze zijn gelukkig ook in allerlei soorten en maten verkrijgbaar in bijvoorbeeld verguld zilver.

vintage Betty Barclay jasje

Het vintage Betty Barclay jasje is best ‘druk’. Het is een opvallend kledingstuk, dat je het niet zo maar 1-2-3 met van alles en nog wat kunt combineren.

Wat ik zoal draag bij mijn vintage Betty Barclay jasje, daarover een andere keer meer.

waar koop je zo’n jasje?

Dit Betty Barclay jasje kocht ik een paar decennia geleden in een tweedehands kledingzaakje. Ik bedenk me: ook al had ik het jasje toen nieuw gekocht, dan nog zou het nu ook vintage zijn. Pfffff dan wordt je oud hoor. 🙂

In Den Haag heb je veel kledingwinkeltjes waar je chique tweedehands kleding kunt kopen. In de hofstad resideren meer ‘diplomatenvrouwen’ dan elders in ons kleine landje. Zij wisselen relatief snel van kleding. Dat zorgt voor een constante interessante aanvoer.

Loop bijvoorbeeld eens binnen bij Second Hand Rose aan de Mauritskade 71. Al meer dan 40 jaar verkopen ze hier exclusieve tweedehands dames & herenkleding.

“waar vintage nog gewoon tweedehands heet”

zie mijn vlog voor bewegende beelden en een talking head

Andere interessante posts

1 Reactie

  • Reply Anoniem 1 oktober 2017 at 21:28

    Mooi omhulsel voor een mooie vrouw. Van binnen en van buiten. 🌹

  • Laat een reactie achter